Три пъти повече са ухапаните от кърлежи в пернишко, алармират от ЦСМП- Перник

Три пъти повече са ухапаните от кърлежи в пернишко, алармират от ЦСМП- Перник

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 245  повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 4 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник-  154,  коeто e с 1 повече   в сравнение с предходната седмица, в Радомир- 42, което е с 6 повече от предходната седмица и  Трън-17, което е с 2 по-малко от предходната седмица.

 Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени  175 амбулаторни прегледа, което е с 39 повече от предходната. Най-много те са в  Радомир- 60, което е с 11 повече от предходната седмица. Брезник- 53, което е със 7 повече от предходната седмица,  Трън-  32, което с 13 по-малко от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

За сметка на това пък, драстично се е увеличил броят на ухапаните от кърлежи, които са потърсили помощта на спешните медици- 24. Половината от ухапаните са от община Брезник, 8 са от Радомир и 4 от Трън.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 100, което е с 20 повече от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

Добрата новина е, че празничните дни в региона не са били помрачени от тежки пътни произшествия. Спешните екипи  са се отзовали само на 1 ПТП- в Радомир. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„ Анализът, който направихме за изминалата седмица показва, че са се увеличили значително амбулаторните прегледи. Очевидно филиалите на ЦСМП са се превърнали в поликлиника в някои общини. Това, което буди притеснение е значително увеличеният брой на ухапаните от кърлежи- 24.  Това е три пъти повече от предходната седмица. Очевидно е, че кметовете в областта  трябва да предприемат необходимите мерки в борбата с кърлежите, за да не се допуснат усложнения. Отново припомням на нашите съграждани, че обработката на кърлежи от спешните медици е безплатна. Нека не се опитват сами да ги вадят и да усложняват след това изваждането им“, поясни д-р Симеонов.