Радомирското село Извор отново домакин на „Червен, червен Великден“

Радомирското село Извор отново домакин на „Червен, червен Великден“

Дванадесетото издание на регионалния конкурс за традиционна великденска трапеза „Червен, червен Великден“ се проведе в радомирското село Извор в навечерието на светлия празник. Организатори на събитието бяха Община Радомир и местното читалище „Отец Паисий – 1927“.

Четиринадесет трапези подготвиха участниците в надпреварата – читалища в Пернишко и Кюстендилско, социални заведения в Радомирско и училището в село Извор. 

Жури с председател етнологът Цветана Манова и членове Милчо Георгиев – етнохоролог, и Кристиана Рангелова от Община Радомир, оцениха кулинарното майсторство на участниците.

„Това е конкурс за традиционни ястия и затова журито търси тези от тях, които са най-близо до автентичната великденска трапеза. На шега казах, но наистина мисля, че всички четиринадесет читалища и институции, които се представиха, заслужават една голяма награда. Поклон пред нашия народ, който в 21-ви век пази традиционната си култура и трапеза. Читалището в Извор показва това успешно вече дванайсет години“, заяви Манова.

Първо място за цялостно представяне в конкурса, придружено от плакет „Златно яйце“ и парична награда от сто лева, спечелиха самодейците от читалище „Наука 1967 г.“ в пернишкото село Черна гора. Сребърно и бронзово яйце взеха читалищата „Отец Паисий 1927 г.“ в пернишкото село Витановци и НЧ „Бъдник“ от Радомир.

Най-хубави козунаци изложи читалището в село Кондофрей. Специалната награда на кмета на община Радомир Кирил Стоев бе връчена на представителите на читалище „Иво Войвода 1928 г.“ от брезнишкото село Долна Секирна.

Празникът бе съпроводен от традиционни песни, танци и хумор.