Важна промяна с личните карти, ето за какво още ще ги използваме

Важна промяна с личните карти, ето за какво още ще ги използваме

Голяма промяна се задава с личните карти. Едно на ръка е новата им цена. Очаква се документът за самоличност да служи като квалифициран електронен подпис.

Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни – снимката на притежателя й и два пръстови отпечатъка.

 „Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване“, каза пред БНТ Стоян Стефанов, директор на дирекция „Български документи за самоличност“ – МВР.

Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

„А на по-късен етап ще бъде записана и електронна идентификация на лицата.

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга – в рамките на 8 часа – ще струва 150 лева.

Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната.

Запазва се безплатното издаване на първа лична карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.