Три жени се заразиха с ХИВ след разкрасителни процедури

Три жени се заразиха с ХИВ след разкрасителни процедури

Три жени са диагностиирани с вируса на ХИВ след като са се подложили на разкрасителни процедури, известни още като “вампирско лице”. Процедурата “ е хит в Щатите

 Козметичните процедури са извършени в нелицензиран спа център в щата Ню Мексико, САЩ.

Това е първи случай на заразяване с ХИВ в Щатите чрез козметични услуги, при които се използват игли. От доклад на федералните здравни служители се посочва, че при  разследването от 2018 г. до 2023 г. на центъра VIP Spa, намиращ се в Албъкърки, е установено, че там очевидно е използвано повторно оборудване за еднократна употреба, като клиенти са заразени с ХИВ.

След направена проверка, здравните служители са открили оборудване, съдържащо кръв, на кухненския плот, неетикетирани епруветки и инжекции в хладилника заедно с храна и неопаковани спринцовки, които не са били изхвърлени по подходящ начин. В доклада на здравните власти се казва още, че в спа центъра не е открит парен стерилизатор, известен като автоклав, който е необходим за почистване на оборудването, което се използва повторно.

Набиращите популярност козметични процедури “вампирско лице” са познати още и като микронидлинг. Това са манипулаии, целящи подмладяване на кожата, придаване на по-младежки вид и намаляване на белезите от акне и бръчките, отбелязва БТА.

Микронидлинг представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти навътре в дермалните слоеве. При процедурата, след като се вземе кръв от клиента, машина разделя кръвта на тромбоцити и плазма. След това плазмата се инжектира в лицето на клиента чрез стерилни игли за еднократна или многократна употреба.

Известни личности от Холивуд, сред които и Ким Кардашиян, също се подлагат на козметичната процедура за подмладяване./ Източник: dnes.bg