Модели на детски облекла от преди повече от век бяха представени в Брезник

Модели на детски облекла от преди повече от век бяха представени в Брезник

Впечатляващ ревю-спектакъл на детски облекла от края на 19 до средата на 20 век се проведе в Брезник пред сградата на музея „Военен клуб“. Събитието бе посветено на деня на детето. То се превърна в своеобразно продължение на организираното през 2022  години ревю на мода от брезнишко от преди повече от век.

По време на спектакъла пред присъстващата публика оживяха исторически личности, родени и израснали в Брезник, с принос към обществения, културния и икономически живот, както и участието на някои от тях   във войните за национално обединение.

 Сред тях са бардът Стоян Миленков- създал първите римувани куплети по подобие на днешните хип-хоп звезди, оперната прима Лиляна Барева- прославила българската певческа традиция на най-големите световни сцени, Мила Керанова- съпруга на Гео Милев и майка на Леда Милева и много други.

Тоалетите са изработени от дизайнерката Александра Петрова по фотоси на деца , родени и израснали в Брезник.. Моделите, които дефилираха пред публиката бя деца и младежи от Брезник

Ревюто беше аранжирано като моден подиум, на който дефилираха манекените. На видеостена бяха показани автентични снимки на видни брезничани, допринесли за обогатяването на културния живот в града. Визуалните ефекти, пък направиха усещането на зрителите още по-вълнуващо. Организаторите се бяха постарали да възстановят дюкяни от някогашната брезнишка чаршия. Имаше и люлка, много наподобяваща на някогашните в града.

На събитието присъстваха представители на областната администрация и общинската управа на Брезник, на културни институции, политици, медии и много граждани.

Заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска поясни, че проектът за този красив спектакъл е реализиран благодарение на инициативността на Общинския исторически музей в града. “Директорът на музея Емилия Велинова разработи проект, с който кандидатствахме за финансиране от Министерството на културата. Радващото е, че проектът беше одобрен от министерството. Спектакълът се реализира благодарение на Общинския музей и със съдействието на Община Брезник. Радвам се, че този спектакъл се превърна в празник за нашия град“, заяви Добревска.