Обещанието изпълнено! След Великден „Топлофикация Перник“ преминава само на природен газ, край на въглищата през лятото!

Обещанието изпълнено! След Великден „Топлофикация Перник“ преминава само на природен газ, край на въглищата през лятото!

Въпреки че град  Перник дължи развитието си на въглищните находища в района, „Топлофикация Перник“ прави важна екологична стъпка в своята дългогодишна история, ограничавайки използването на въглища извън отоплителния сезон.

„Както обещахме, предстои първото лято, в което не планираме да използваме въглища за производството на енергия! След Великден ще произвеждаме енергия единствено и само от новите ни мощности – газовите когенератори“, заяви инж. Чавдар Стойнев изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“. Той поясни, че единственият вариант да се премине към използване на въглища преди началото на отоплителния сезон би била сериозна авария на новите мощности.

През есента „Топлофикация Перник“ официално въведе в работен режим 3 газови когенератора. Трите заедно притежават сумарна номинална топлинна мощност до 19,5Мв и електрическа мощност до 21,6Мв.

В момента експертите на дружеството усилено работят по монтажа на още 2 газови когенератора от същия тип, за да се увеличи делът на произведената енергия от природен газ.

„Мощността на двата нови когенератора е малко по-различна. Всеки от тях притежава инсталирана електрическа мощност от 8,6Мв.“ , уточни инж. Чавдар Стойнев. Той прогнозира, че ако всичко върви по план и не се появят непредвидени обстоятелства,  новите когенератори трябва да започнат работа през следващото лято.

Директорът на „Топлофикация Перник“ обясни, че другите горива, с които въглищата ще бъдат заменени, са биомасата и биогазът. На по-късен етап ръководството на  дружеството обмисля и стартиране на строителството на голям соларен парк.

„Постепенно изпълняваме ангажиментите, които поехме към жителите на Перник. Надяваме се и държавата да започне да изпълнява ангажиментите, които пое в края на миналата година към енергетиците и миньорите. В противен случай, отново започваме протести“, заяви инж. Чавдар Стойнев.

Той уточни, че годишната ремонтна програма на дружеството още не е напълно готова, но се ангажира всички срокове за уведомяване на абонатите за планирани спирания на топлоподаването да бъдат спазени, а прекъсванията да бъдат за минимални срокове.