Трън  бе домакин на осмото издание на празника „С песните на Гюрга Пинджурова!“

Трън  бе домакин на осмото издание на празника „С песните на Гюрга Пинджурова!“

В петчасовата програма на се изявиха над 250 самодейци от 8 общини в три области- Перник, София и Благоевград, представители на народи читалища, клубове.

Фестивалът се провежда по инициатива и с подкрепата на кмета на Трън Цветислава Цветкова и НЧ“Гюрга Пинджурова-1895 г.“

По традиция, преди започването на фестивала, бяха поднесени цветя на паметника на Гюрга Пинджурова в центъра на Трън.

Участниците в празника се изявиха на откритата сцена пред читалището.

Кметът на пограничната община Цветислава Цветкова поздрави участниците и гостите на това важно на жителите на общината културно събитие.

„Макар и малък, нашият град има достатъчно поводи за гордост: Ждрелото на река Ерма, Бусинската керамика, скалната черква „Св. Петка“. Но несъмнено най-голямото богатство винаги са били хората. Тук са родени хора, които са оставили трайни следи не само в историята на Трънско, но и на цяла България. Такъв човек е и забележителната певица, в чест на която сме се събрали днес – Гюрга Пинджурова, наричана от своите съвременници с обич Гуга. Със своите песни тя се превръща в изразител на духовността, радостта и тревогите на трънчани“, каза Цветкова. 

Гости на празника бяха народният представител от ГЕРБ/СДС Георг Георгиев, областният координатор на ППГЕРБ Емил Костадинов, представители на населени места и читалища, журналисти и граждани.

Празникът започна с изпълнението на ВГ „Колорит“ и детска певческа група „ Хармония“ при НЧ „Елин Пелин -1903“ гр. Перник, с художествен ръководител Валери Цветков. Солистки бяха Виктория Йорданова и 8-годишната Яна – Иво Ангелова-  дъщеря на шампионът по борба Иво Ангелов.

Кметът на Трън връчи лично грамотите на участниците в празника.

По покана на кмета на Трън специално участие в празничната програма взеха Ансамбъл „Граово“-Перник с ръководител и хореограф Александър Нецов. Празникът завърши с изпълненията на Димана Боянова, солистката на Ансамбъл „Пирин“-Благоевград.

По традиция преди закриването на фестивала, участниците се хванаха на хорото.