Деветокласници от Брезник – първи в национален конкурс

Деветокласници от Брезник – първи в национален конкурс

Деветокласници от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към Средно училище „Васил Левски“ в Брезник спечелиха първо място в Националния конкурс на тема: „Места и памет – ежедневието на евреите преди и след приемането на Закона за защита на нацията“, организиран от Министерство на образованието и науката и регионалните управления в страната. За това съобщи Аниела Асенова – ръководител на клуба.

Тя уточни, че младежите са участвали със създаден от тях филм, посветен на личността на брезничанина Александър Симов Гигов. Същият е народен представител в 25-ото обикновено Народно събрание. Заедно с останалите си колеги се подписва под декларацията на подпредседателя Димитър Пешев за спасяването на българските евреи и против депортирането им към нацистките лагери на смъртта.

Асенова поясни, че използваните данни във филма са по спомени на племенницата на Александър – Елена, както и на бившия читалищен библиотекар Павлина Денкова. 

„Въпреки че спомага за осъществяването на високо хуманенния акт по спасяването на българските евреи, той е осъден, а малко след това и убит от Народния съд. Родната му къща в Брезник е национализирана от народната власт след 1944 г. Временно се използва като детска градина и офис на Организацията за съдействие на отбраната. Същата днес тъне в разруха. В града няма и именувана улица на брезничанина“, допълни ръководителят на клуба.

В спечелилия филм учениците са припомнили и за друг факт. Той е свързан с това, че в Брезник се намира единственият в България възпоменателен знак в памет на евреите, полагали робски труд по време на Холокоста, открит през 2019 година. Той се намира в местността „Гледан“. В близост до паметника са и останките на някогашната каменна кариера, където са работели евреите от Първа трудова дружина от 1941 до 1944 г. По спомени на по-възрастни брезничани, те са живеели в дървени бараки на мястото, където днес се издига сградата на брезнишката болница.

Националният ученически конкурс „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“ поощрява интереса на учениците от цялата страна за по-задълбочено изучаване и разбиране на историческите процеси, оказали влияние върху развитието на България, Европа и света през 20 и 21 век. Участниците в конкурса подават писмени и визуални изследователски проекти.

Официалното награждаване на призьорите ще се състои на 10 май в София, съобщава БТА.