Само 1 болен от коклюш има в региона, за сега, твърдят от РЗИ- Перник

Само 1 болен от коклюш има в региона, за сега, твърдят от РЗИ- Перник

Двойно се увеличиха през изминалата седмица заболелите от варицела в региона. Регистрираните болни са 14, при 7 за предходната седмица.  Болните са от общините Перник и Радомир. Най-много са заболелите на възраст 0-4 години-6. Следват възрастовите групи: ; 5-9 г. – 4; и 35-39 г. – 2; 10-14 г.- 1 и 15-19 г. – 1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Сериозно са се увеличили и заболелите от грип и остри респираторни заболявания. През седмицата са установени 73 болни, при 51 за предходната седмица. Заболеваемостта през периода е била 104,38%оо, при средна за страната 68,95 %оо към 22.04.2024 г.

Двойно са се увеличили и болните от скарлатина в областта. Констатираните болни през седмицата са 10, при 5 за предходната.  Заболелите са деца, като най-много са тези на възраст 5-9 години- 7. Следват възрастовите групи: 1-4 г. – 2 и 10-14 г. – 1. Заболелите деца са от  Перник и Радомир и се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Добрата новина е, че в региона е регистриран само 1 случай на заболял от коклюш. Заболяло е момиче на 15 г. от Перник,  което се лекува в дома си под наблюдението на личния си лекар. Контактните от организирания колектив се намират на територията на  София. Директорът на РЗИ д-р Александър Златанов заяви за Днес и Утре, че повод за тревога от разпространение на коклюш в региона за сега няма. “Въпреки това сме предприели всички необходими мерки, за да не допуснем разпространение на болестта“, увери д-р Златанов.

От РЗИ информираха, че е извършено епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома.

През седмицата е установен 1  болен от туберкулоза, при нито един за предходната седмица. Заболелият е мъж на 44 г. от Перник и е хоспитализиран и лекуван в СБАЛББ – Перник. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица.

Добрата новина е, че няма регистрирани болни от чревни инфекции.

 От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 162 проверки. От тях 42 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене.

И през изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 162 проби питейна вода от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.