Намалява броят на ухапаните от кърлежи в региона

Намалява броят на ухапаните от кърлежи в региона

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 242  повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 3 по-малко от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник-  154,  коeто e с 14 по-малко   в сравнение с предходната седмица, в Радомир-  36, което е с 9 повече от предходната седмица и  Трън-19, което е с 3 повече от предходната седмица.

 Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени  136 амбулаторни прегледа, което е с 34 по-малко от предходната. Най-много те са в  Брезник- 47, което е колкото през предходната седмица,  Трън- 46, което също е без промяна. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са  установили заболели от коронавирус в региона по време на прегледите.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са 80, което е със 17 по-малко от предходната седмица. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

Добрата новина е, че през седмицата спешните екипи  са се отзовали на 2 ПТП- по 1 в Перник и Радомир. От тях 5 са в Перник и 1 в Радомир. Добрата новина е, че няма починали. Това информира  заместник-директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„ Ако направим анализ на изминалата седмица, става ясно, че има леко намаление както на приетите повиквания на спешния телефон, така и на амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП. Добрата новина е, че продължава да намалява броят на ухапаните от кърлежи. През изминалата седмица те са 7, от които 4 са в Брезник. Очевидно е, че кметовете в областта предприемат необходимите мерки в борбата с тях. Това, което буди тревога е че през изминалата седмица 9 пациенти, които са ухапани от кърлежи и са потърсили помощ от спешните медици. Отново припомням на нашите съграждани, че обработката на кърлежи от спешните медици е безплатна. Нека не се опитват сами да ги вадят и да усложняват след това изваждането им“, поясни д-р Симеонов.