Махат опасната кула в Парка на предизвикателствата

Махат опасната кула в Парка на предизвикателствата

Опасната кула в Парка  на предизвикателствата в Перник ще изчезне от картата на „подобрената градска среда“ на града. Всички части от него, които са разрушени, опасни и просто не подлежат на ремонт ще бъдат премахнати. Част от здравите и безопасни съоръжения ще бъдат преместени на подходящи места в Перник. Друга част от тях ще останат и в самия парк, който ще бъде променен. Такива са намеренията на общинската администрация.

Паркът на предизвикателствата беше замислен като създаването на пернишки Дисниленд. Той се намира в квартал Драгановец и бе открит на 16 октомври 2018 година. Паркът бе изграден по проект на стойност над 1,3 милиона лева. Той беше част от проекта на общината „Подобряване на градска среда в град Перник“,финансиран от ОПРР. Буквално месеци след официалното му откриване обаче, стана ясно, че има много несъвършенства, а голяма част от съоръженията се оказаха опасни.

Припомняме, че Паркът е най-големият в Югозападна България и има 16 аткракциона. В центъра му е изградена сцена, подходяща за различни културни изяви и забавления До нея има въжена градина на три нива, заедно с кула с вита стълба. Има и три детски площадки и комбинирано игрище. Всички са с ударопоглъщаща настилка. За съжаление вандалските набези превърнаха парка в руина. Голяма част от съоръженията са изпочупени. Заради ли липсата на поддръжка се и настилките на стълбите и алеите. А с течение на времето мястото се превърна, особено вечер в свърталище на пияни и дрогирани. Непрекъснато имаше сигнали за счупени части от конструкции, за боклуци и какво ли още не. Жителите от района около парка настояваха да се сложи ред в „безредието“, което ги принуждава да живеят в ненормални условия.