Намаляват болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Отново започна да се увеличава броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в региона. През изминалата седмица са регистрирани 51 болни, при 43 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 72,92%оо, при средна за страната 71,38 %оо към 15.04.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Добрата новина е, че са намалели болните от варицела. През миналата седмица са констатирани 7 заболели, при 10 за предходната седмица. Най-много са болните деца на възраст 5-9 години- 3. Следват възрастовите групи: 0-4 г. -2; 10-14 г.- 1 и 35-38 г.- 1. Болните са от общините Перник и Радомир. От РЗИ увериха, че всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

По-малко са и болните от скарлатина в областта. През седмицата са регистрирани 5 заболели, при 8 за предходната седмица. Най-много са болните деца на възраст 1-4 г. – 3. Следват възрастовите групи 5-9 г. – 1 и 10-14 г. – 1. Заболелите деца са от Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През седмицата са установени 2-ма болни от COVID-19, при нито един за предходната. Заболяла е жена на 59 г. и мъж на 66 г. от гр. Радомир и са настанени за лечение в СБАЛББ-Перник.

През седмицата е констатиран 1 болен от туберкулоза, при нито един за предходната седмица. Заболял е мъж на 54 г. от Перник, хоспитализиран и лекуван в СБАЛББ – Перник. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица.

През изминалата седмица няма регистрирани болни от чревни инфекции.

От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани  болни.

Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 129 проверки. Най-много са проверките за спазването на забраната за тютюнопушене- 51.

И през миналата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 132 проби от различни населени места, за да се провери дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.