Добрата новина! Замразяват либерализацията на тока за една година

Добрата новина! Замразяват либерализацията на тока за една година

Либерализацията на тока на едро се замразява за една година, решиха депутатите от енергийната комисия. Според сега действащия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, но три законопроекта – на БСП,  общ на ГЕРБ-СДС и ДПС, и ИТН, предвиждат отлагането й с една година. Тя бяха гласувани с мнозинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Първи внесоха законопроект депутатите от БСП, на 21 март. В сряда, 17 април, в парламента бяха депозирани и тези на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ИТН. И трите са аналогични и на второ четене вероятно ще бъдат обединени.

Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на тока за бита по регулирани цени. Председателят на енергийния регулатор подкрепи отлагането, но заяви, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, тъй като на дружествата им трябва време да подготвят предложения за цени. Той прогнозира, че вероятно ще се наложи КЕВР да се произнесе колко да струва тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв прецедент е имало през 2015 г.

Депутатите от БСП, ГЕРБ, ДПС и ИТН защитиха  с аргументи проектите си. Основните дебати в енергийната комисия бяха между Драгомир Стойнев, Делян Добрев, Рамадан Аталай от една страна и Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“. 

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че е приятно изненадан, че и други политически сили имат подобни предложения. Ако преди месеци само опозицията имала притеснения, че реформата за преминаване на свободен пазар на едро не е подготвена и че ще настъпи хаос, сега вече и други политически сили го признават. Приемането на либерализацията на едро е била приета само, за да се обслужи плана за възстановяване и второто плащане по него.

Стойнев смята, че сегашният служебен кабинет няма капацитет да се справи с тази реформа, въпросителните са много и идват и крайните снабдители, които се чудят откъде ще намерят свободен финансов ресурс и с месеци да качат компенсациите. Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ пък трябвало да провери едва ли не всички сметки на потребителите, които са 4,7 млн. и тогава да  плати.