9 жители на пернишка област, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешните медици

9 жители на пернишка област, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ от спешните медици

Eкипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  245 повиквания на спешния телефон 112 през изминалата седмица, което е с 18 повече от  предходната. Най-много са приетите повиквания в Перник- 169,  коeто e с 25 повече   в сравнение с предходната седмица, в Радомир- 27, което е с 13 по-малко от предходната седмица и  Брезник- 19, което е с 4 от предходната седмица.

 Във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са извършени 170 амбулаторни прегледа, което е с 4 повече от предходната. Най-много те са в Радомир-49, което е с 5 по-малко от предходната седмица, Брезник- 47, което е с 4 повече от предходната и в Трън-  46, което е с 4 повече от предходната седмица. Добрата новина е, че през седмицата спешните медици не са  установили заболели от коронавирус по време на прегледите.

 Транспортираните през седмицата пациенти с линейки на ЦСМП са  98, което е с 12 повече от предходната. Радващото е, че при нито един от тях не е имало съмнение за коронавирус.

 За съжаление, през седмицата спешните екипи  са се отзовали на 6 ПТП. От тях 5 са в Перник и 1 в Радомир. Добрата новина е, че няма починали. Това информира  заместник-директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„ Анализирайки изминалата седмица,  става ясно, че има леко увеличение както на болните, така и на амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП. Все още има не малко болни с остри респираторни заболявания, които са потърсили помощ от спешните медици. Това, което буди тревога е че  през изминалата седмица 9 пациенти, които са ухапани от кърлежи и са потърсили помощ от спешните медици. Най-много са ухапаните в община Брезник- 6 и по , в в общините Радомир, Трън и Земен. Това означава, че общинските управи трябва да започнат много бързо косене на тревните площи в парковете и градините и след това да предприемат третиране срещу кърлежи и комари. Отново припомням на нашите съграждани, че обработката на кърлежи от спешните медици е безплатна. Нека не се опитват сами да ги вадят и да усложняват след това изваждането им“, поясни д-р Симеонов.