Партиите не се разбраха за състава на РИК в Перник

Партиите не се разбраха за състава на РИК в Перник

Без консенсус завършиха консултациите за състав на РИК Перник.

В неделя, в зала „Струма“ се проведоха консултации за състав на Районата избирателна комисия в Перник, за предстоящите парламентарни избори и избори за Европейски парламент, водени от областния управител Людмил Веселинов.

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) в Перник за провеждане на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Областната администрация в Перник.

Консултациите бяха водени от областния управител Людмил Веселинов в присъствието на упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-ото Народно събрание.

Предложения за председателското място са постъпили от две формации – ГЕРБ/СДС и ДПС. Свои кандидатури за заместник- председател са направили от „Възраждане“ и „БСП за България“. За мястото на секретар свои кандидати са издигнали от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. В хода на разговорите не е постигнат консенсус между политическите сили.

Според решението на ЦИК от 9 април 2024 г. съставът на РИК – Перник трябва да е с 13 членове: председател, заместник-председатели, секретар и членове, като разпределението им по квоти е следното: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за ДПС – 2 членове; за „Възраждане“ – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за „Има такъв народ“ – 1 член.

Всички подадени предложения и подписания протокол от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК, която ще вземе окончателно решение за състава на РИК-Перник за предстоящите избори на 9 юни 2024 година, съобщи областният управител.