Наближава стартът на състезанието по планинско катерене Трън Ултра Рън

Наближава стартът на състезанието по планинско катерене Трън Ултра Рън

Остава около седмица до края на регистрацията на третото издание на състезанието по планинско бягане Трън Ултра Рън 2024. Инициативата, организирана от Трънското туристическо дружество и подкрепено от община Трън, ще се проведе на 11 май 2024 г. със старт и финал в сибж Велиново.

Желаещите да се регистрират могат да го направят само през официалния сайт на дружеството www.transkotd.org, а за участие се допускат лица, навършили 14-годишна възраст към датата на провеждане на състезанието. Към момента вече има регистрирани 350 участника.

Таксата за участие включва храна и вода на подкрепителните пунктове, гардероб и грижа за багажа на участниците, застраховка, оказване на първа помощ при необходимост, електронно измерване на времето, професионално фотозаснемане, уникален ръчно изработен медал от глина, ръчно изработени атрактивни призови награди и други.

Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. Трън Ултра Рън е единственото състезание в България с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина.

Първото и най-кратко трасе се нарича „Бягане до върха“, то е с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация и изкачва вр. Груйница (1243 м) в Парамунска планина. Контролното време за преминаване по трасето е три часа. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Маршрутът му включва първенеца на Ездимирска планина – Големи връх (1219 м) и вр. Груйница. Времето за преминаване на маршрута е шест часа.

Третото трасе „Четири върха Tрейл” надгражда второто и добавя първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно вр. Любаш (1399 м) и вр. Стража (1389 м). Дължината му е 24 км, денивелацията – 1650 метра, а контролното време 8 часа и половина. Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Освен посочените по-горе върхове, то обхваща вр. Копран (1308 м), вр. Редованица (1287 м), вр. Шилковец (1323 м), вр.Росен (1360 м), Големи връх (1481 м) на Ерулска планина и вр. Каменитица (1327 м). Контролното време за преминаване по трасето е 13 часа.

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) са добавени към календара на ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане, което дава допълнителни точки и повишава персоналния рейтинг на успешно преминалите през тях състезатели.

От тази година като част от състезанието Трън Ултра Рън има добавена нова категория „Катерач”. Тя е с отделно класиране, като за целта ще бъдат постави уреди за отчитане на преминалите състезатели в началото на изкачването към връх Любаш, както и на самия връх. Това много стръмно изкачване преодолява 480 м денивелация за по-малко от 2 км разстояние. Участващите на 24 и 54 км ще се състезават и в тази категория.

„За мен и членовете на дружеството е истинско удоволствие да виждаме нарастващия интерес и ангажираност от страна на участниците и доброволците на Трън Ултра Рън, както и привличането на нови съмишленици в дейностите на дружеството. Тази атмосфера на ентусиазъм, подкрепа и приключенски дух ни мотивира и искам да споделя, че нашите планове за развитие не спират тук. Така че очаквайте още новини и изненади от наша страна,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

За допълнителна информация:

Илина Попова, 0876 820 292

Трънско туристическо дружество,

Уеб сайт: www.transkotd.org