Свободните работни места на трудовия пазар в региона отново намаляха, макар с малко

Свободните работни места на трудовия пазар в региона отново намаляха, макар с малко

Втора поредна седмица предлаганите свободни работни места на трудовия пазар в пернишка област намаляват. През изминалата те станаха с още 15 по-малко и достигнаха 107.  Добрата новина е, че се увеличиха и предлаганите свободни места за безработни с висше образование с 4-ма и станаха 14.

През изминалата седмица остана актуално предложението за работа на 10 сортировачи за Перник.

Освен тях, на трудовата борса в Перник през седмицата се предлагаха свободни места за: чистач-хигиенист, шофьори на товарен автомобил, психолог, помощник-готвачи, готвачи, опаковачи, водач на мотокар, куриер, касиер, продавач-консултанти, механици на търговски машини, техник-механици ЖП транспорт, чистач на производствени помещения, машинни оператори производство на захарни изделия, търговски представител, обслужващи работници промишлено производство, машинни оператори производство на фармацефтични продукти, консултанти по продажбите, лаборанти07салонни управители, автомеханици, грънчар, готвачи в заведение за бързо хранене, работник за поправка на гуми и джанти, банков служител обслужване на клиенти, служители на гише в пощенска станция,  общи работници, обслужващи кулинарен щанд, събирачи на отпадъци- разделно, диагностик на моторни превозни средства, шофьор на автобус, кантарджии, сладкар, кинезитерапевт, логопед, помощник в кухня, сервитьор, лекар, санитар, шивач, медицинска сестра социални дейности, пощенски раздавач, учител в детска градина, счетоводител-оперативен, учител-ресурсен, инженер-конструктор, работник товаро-разтоварна дейност, крояч на текстил

Анализирайки пазара на труда в региона имаме пълното основание да обобщим, че пазарът на труда в пернишки регион е много мобилен, въпреки че пролетта дойде.  Доказателство за това е фактът, че вече втора поредна седмица предлаганите свободни места в региона намаляват, като през изминалата седмица те се редуцираха с още 15. Добрата новина е, че нараснаха свободните места за безработни висшисти.

През миналата седмица преобладаваше търсенето на кадри за производството, а след тях и за обслужващите дейности.

И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 93 свободни места и 14 за безработни висшисти.