Проф. Рачев: Адски мор ни удря в понеделник! После ни очакват сериозни валежи

Проф. Рачев: Адски мор ни удря в понеделник! После ни очакват сериозни валежи

„Горещо. До вторник ще е горещо, защото в понеделник температурите на доста места в България ще надминат 30 градуса. До вторник ще има пълноправно лято“ – такава пареща прогноза направи климатологът проф. Георги Рачев.

„Топло е не само у нас, не само в Европа, ами и в целия свят“, поясни той.

„В тила на все още не съществуват полярен циклон, с който ще влезе свеж полярен въздух.

Това нещо ще мине през България и след това ще се изнесе към Русия и Украйна“, поясни климатологът в сутрешния блок на bTV.

„Сряда, четвъртък, а може би и петък се очаква значителни валежи“ – предупреди проф. Рачев и допълни: „20-30 литра на квадратен метър ще паднат, а това е жизненоважно.

Валежите през април и май, които са т. нар. „черешови води“ ще попълнят запасите“.

Много е важно как ще мине траекторията на този циклон – важно е по отношение на температурите и валежите“, каза проф. Рачев.

„Поради фьонов ефект е напълно възможно в понеделник в София да отчетем 30 градуса – това си е пълноправно лято. Земята дори вече е доста затоплена.

Понеделник на обед ще са тези 30 градуса. И по морето ще е топло.

Но от сряда започват валежите и понижение на температурите.

Дори и в Добрич ще има около 30 градуса.

В Плевен ще е топло, но и там ще има т. нар. „срутване“ на температурите, валежи и облачност.

Не бих казал, че времето се разваля – по-скоро се връщаме към нормалното априлско време“, категорично заяви проф. Рачев.

„Десети месец сме с невиждано високи градуси. Десети месец наред земята е по-топла откогато и да е… а това е от над 200 години.

Това бързо затопляне – тази година, няма да бъде толкова бързо, но това са наши предположения. Само след половин година ще разберем реалността“,  каза той, говорейки за световните климатични прогнози.