Перничанчета на Космически лагер в Турция

Перничанчета на Космически лагер в Турция

Трима ученици от ГПЧЕ „С. Радев“ се класираха за участие в Космическия лагер, провеждан в град Измир, Турция. Това са Дарина Василева, Теодор Василев и Бойко Бойков от 10 б клас, а тяхната подготовка е дело на Десислава Маркова, преподавател по физика и астрономия. Новината бе съобщена в Езиковата в Международния ден на космонавтиката и авиацията – 12 април.
Space Camp Turkiye e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkiye e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkiye е да мотивира млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Координатор на програмата Space Camp Turkiye за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkiye вече 16 години.

До момента през програмата са преминали повече от 1000 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.