Възпитаници на ПМГ – Перник представят България в европейската олимпиада по статистика

Възпитаници на ПМГ – Перник представят България в европейската олимпиада по статистика

Отборът по статистика на ПМГ „Христо Смирненски“ – SEARCH, с участници Деян Тасев, Деян Ботев и Николай Йорданов от ХІІ а клас, под ръководството на своя ментор – Лозка Симеонова – главен учител по БЕЛ, спечели първо място в Категория А и правото да представя България в Европейския кръг на олимпиадата по статистика.

Публичният конкурс за определяне на участници в европейския кръг на олимпиадата по статистика се проведе на 13.04.2024 г., в грандхотел „София“. За публичното изслушване се класираха победителите от Националния етап на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2024 г. – 11 отбора от цялата страна, които са разделени в две възрастови групи.

Отбор SEARCH представи убедително пред журито на конкурса и публиката в залата своя идеен проект за видеоклип на тема: „Някога всичко беше по-хубаво – истина ли е?“ и завоюва първото място.

Класираните на първите две места отбори имат за задача да изработят двеминутен видеоклип по идейния си проект, с който ще представят България на международния финал на Европейската статистическа олимпиада в Люксембург в началото на юни.