Болните от варицела и остри респираторни заболявания в пернишка област намаляха, твърдят от РЗИ

Болните от варицела и остри респираторни заболявания в пернишка област намаляха, твърдят от РЗИ

С над 50% са намалели заболелите от остри респираторни заболявания през изминалата седмица. Регистрираните през този период болни са 43, при 90 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 61,48%оо, при средна за страната 83,51 %оо към 08.04.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Другата добра новина от там е, че са намалели и заболелите от варицела. През седмицата са констатирани 10 болни, при 15 за предходната. Заболелите са деца като най-много са тези на възраст 1-4 г. – 5. Следват възрастовите групи: 5-9 г. – 3; 10-14 г.- 1 и 30-34 г.-1. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Случаите са регистрирани в общините Перник и Радомир.

И още една добра новина- през изминалата седмица няма регистрирани случаи от COVID-19.

Незначително са се увеличили болните от скарлатина през седмицата. Установени са 8 болни, при 7 за предходната седмица.  Заболелите са деца, като най-много са тези на възраст 5-9 години- 7. Следват тези на възраст 1-4 г. -1. Заболелите деца са само от Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

За пръв път тази година е констатиран болен от остра вяла парализа като диагнозата все още не е потвърдена. Заболяло е дете на 12 г. от Перник. То е настанено за лечение и извършване на необходимите изследвания в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

През седмицата е регистриран 1 болен от хепатит Б. Става въпрос за жена на 58 г. Заболяването е открито при профилактични изследвания.  Пациентката е без оплаквания и проявления.

От РЗИ увериха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

И още една добра новина, през седмицата не е регистриран нито един болен от чревни инфекции.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 86 проверки. От тях 27 са свързани със спазване забраната за тютюнопушене.

По време на проверките през седмицата, здравните инспектори са издали 11 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през отминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейната вода. Взети са 146 проби питейна вода от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.