Трън ще е домакин на осмото издание на празника „С песните на Гюрга Пинджурова“

Трън ще е домакин на осмото издание на празника „С песните на Гюрга Пинджурова“

На 27 април 2024 г., от 13:00 часа, на открита сцена пред НЧ „Гюрга Пинджурова – 1895 г.” в Трън ще се проведе осмото издание на станалия вече традиционен празник в памет на именитата българска народна певица Гюрга Пинджурова. Събитието се организира  по инициатива и с подкрепата на кмета на Община Трън  Цветислава Цветкова и НЧ „Гюрга Пинджурова-1895 г.”

В пет  часовата празнична програма са се записали  248 участници-самодейци от 8 общини в 3 области – Благоевград, София и Перник, представители на народни читалища, клубове и НПО организации.

По покана на кмета на Трън  Цветислава Цветкова,  в  програмата специално участие ще взема Ансамбъл „Граово“ от Перник с ръководител и хореограф  Александър Нецов. Гост на празника ще бъде и Димана Боянова- солистка на Ансамбъл „Пирин“ Благоевград. С носия на над 130 години и накитите,  също толкова и даже по-стари,  Димана Боянова ще пее накрая на празника.    

През 50-те и 60-те години на миналия век народната певица Гюрга Пинджурова бе един от символите на българската самобитност. Тя е посрещала гостите с любимите си песни и най-вече със знаменитата  “Омиле ми, Ягодо”. Можела е да свири и по 18 часа на пианото, без да помисли за ядене или почивка. „ Най-разкошното цвете“ и „Трънския славей”- наричали Гюрга Пинджурова .Община Трън организира в нейна чест концерт – програма с участието на самодейци – състави и изпълнители от пернишко и страната.

Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най – добрите изпълнителки и става един от символите на българската самобитност.

Община Трън и НЧ „Гюрга Пинджурова – 1895 г.” канят любителите на песните на Гюрга Пинджурова да дойдат на празника.