Почти лятно време до края на седмицата, идва обаче рязка промяна

Почти лятно време до края на седмицата, идва обаче рязка промяна

Топлото и слънчево време в последните 2 седмици бързо ни накара да забравим зимата и да мислим вече за лятото. Въпреки че температурите в последните дни са високи, април ще ни покаже и обратно действие, съобщи синоптикът Петър Янков в „България сутрин“.

„Утре ни очакват летни валежи, с прегърмявания главно в източните и южните части от страната. Повече гръмотевици ще има в събота. Температурите ще се движат между 24 и 29 градуса. Неделя ще бъде по-подходящо за високопланински туризъм. В понеделник и вторник ще има много слънце и температури от 25 до 30 градуса“, прогнозира гостът на Bulgaria ON AIR.

От сряда започва рязка промяна на времето с понижение на температурите. Очакват се чести валежи между сряда и петък. По планините ще вали пролетен сняг, стана ясно от думите на Янков.

Синоптикът уточни, че захлаждането ще продължи до петък. Събота и неделя ще има повече слънце и повишение на температурите.

По Черноморието е слънчево, а температурите на морската вода са 13-14 градуса и са некомфортни за плажни процедури, отбеляза още Янков.

„Започва времето на високопланинския туризъм. Над 2200 метра винаги трябва да има връхна дреха, тъй като в планината времето се променя бързо. Валежите бързо преминават в сняг. Често облаците заливат планинските пътеки и трябва предварителна подготовка по отношение на маршрутите. Видимостта спада до 3-4 метра на отделни места, трябва да се познават добре маршрутите. По-добре да се изчака без паника да се подобри видимостта. Хлъзгави са планинските пътеки“, обясни синоптикът.

По думите на Янков се намираме в апогея на климатичното затопляне. Променя се атмосферата, а затоплянето продължава.

„Аз съм привърженик на това, че затоплянето продължава и без човешката намеса. Ако човешката дейност е първата причина, по-лесно ще решим въпроса с температурите. По-опасно е, ако не зависи от човешката дейност. Трябва да се действа много бързо. Човешката дейност допринася за глобалното затопляне главно в големите градове“, коментира той.