„Седмошарица“ чества десетгодишнина

„Седмошарица“ чества десетгодишнина

Един обикновен делничен ден се превърна в празник, а „виновникът“ бе Женската фолклорна певческа група „Седмошарица“ към Народно читалище „Нови хоризонти 2009“ в Перник. Тържествената зала на Минната дирекция се оказа тясна да побере всички гости, уважили празника, Сред тях бе и зам.областният управител на Перник и бивш секретар на културната институция Владимир Русев.

Дамите от „Седмошарица“ успяха за пореден път да покажат и докажат красотата на българския песенен фолклор, а всяко от изпълненията им бе изпращано със заслужени бурни овации. Повече от два часа следваха песен след песен, история след история, защото водещата Елена Димитрова успяваше да вплете и да разкаже по нейния си сладкодумен начин мигове от изминатия път през тези десет години, да представи на гостите и всеки отделен изпълнител от „Седмошарица“. Оказа се, че сред гостите са и много от певиците, чиито път е бил свързан с певческата фолклорна група, които показаха на гостите на празника, че за песента и любовта към нашия фолклор възраст няма.

Основателката на „Седмошарица Еленка Димитрова с вълнение се върна към прохождането на групата. „Началото се постави през 2014 година в клуб на пенсионера „Струма“ в квартал „Твърди ливади“. Тогава по повод отбелязването на десет години от основаването на организацията създадохме певческа група, която първоначално носеше същото име. В сформирането ѝ участваха седем жени. С толкова на брой песни, едногласно пеене, започнахме да изграждаме репертоара си. Характерно за нас е, че пеем акапелно и излизаме с автентичния женски костюм от нашия край.“, се върна към началото Димитрова.

Първата песен, която фолклорната група разработва е „Лена лен сеяла“. Тексът е предоставен от 86-годишната Венетка Любомирова.

„През 2019 г., във връзка с десетгодишнината от създаването на НЧ „Нови хоризонти 2009 г.“, получихме покана от тогавашния секретар Владимир Русев групата ни да стане част от културната институция, където работим и до днес. По същото време променихме името на състава на „Седмошарица“, спомня си Еленка. А за болшинството от гостите бе интересно да чуят как се е родило името на групата. Оказа се, че то идва характерната за родопския край седемцветна мартеница и от препаската на трънския литак, която също съдържа цветовете на дъгата.

„През тези години участвахме на различни фестивални сцени у нас и зад граница, където получихме много награди и отличия. По наша инициатива се осъществиха и редица изложби, сред които такива на везбовани копринени сватбени кърпички, престилки от различни етнографски области на България и др.“, добави основателката на състава.

Тя уточни, че фолклорна група „Седмошарица“ поддържа репертоар предимно на утвърдени народни изпълнители от Пернишкия регион.

„Имаме тринайсет песни, изпълнявани от известната фолклорна народна певица Божурка Тупанкова. Тя е символ на характерното граовско пеене. Пеем песни на почетния гражданин на Перник – Павлина Горчева. Горди сме, че в състава ни е и нейна възпитаничка – Маргарита Зарева. Не мога да отмина и песните на Вецка Лашова. Това е една жена, която е пяла в много състави и на различни участия. Ще спомена и друга наша солистка – Райка Йорданова от Жабляно на 86 години. Тя ни е дала над 100 текстове на песни.“, каза Димитрова.

Към днешна дата най-възрастният участник в ЖФПГ „Седмошарица“ е Малинка Балабанова на 86 години – бивш учител по музика и ръководител на училищния хор в пернишкото село Дивотино. Най-младата певица е Цветина Христова на 18 години, която паказа по време на коцерта изумително майсторско пеене. Любопитна подробност е, че всяка дама от групата е облечена в носия, характерна за онзи край на региона, от който е песента, която изпълнява. На празничния концерт бяха представени и носии от различни краища на Пернишка област в цялата им красота, някои от които са оригинални, наследени от баби и прабаби.

Еленка Димитрова разказа, че фестивалните и сценични изяви през този десетгодишен период в страната и чужбина, са я подтикнали да започне събирателска дейност. Всички участия на групата са щателно описани от нея в летописна книга с богат снимков архив. Част от материалите от първите пет години от историята на групата вече са предадени за съхранение в Държавния архив в Перник.

А гостите на празника се увериха, че самочувствието на певиците от „Седмошарица“ е напълно оправдано. Доказателство за певческото им майсторство са десетките купи и грамоти, голяма част от които бяха подредени в залата.

Дамите от фолклорната певческа група и ръководството на читалище „Нови хоризонти 2009“, превърнало се в техен втори дом, благодариха на своите почитатели, на спонсори, на всички, които заедно с тях се борят да бъде съхранена красотата на българския фолклор.