Най-голямата измама на Острова: Петима българи източиха £50 милиона от социални помощи
Снимка: The Times

Най-голямата измама на Острова: Петима българи източиха £50 милиона от социални помощи

  Банда от петима българи са задържани за финансова измама на стойност 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания. Местните медии описват случая като „най-голямата измама в английското право“.

Българите са подали хиляди фалшиви молби, като са използвали, както реални лица, така и откраднати самоличности. Използвани са много фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и писма от личен лекар.

В рамките на разследването полицията идентифицира три „фабрики за помощи“ в Лондон, откъдето са идвали многократните фалшиви молби.

По време на обиските полицията е открила и пакети, съдържащи фалшиви и подправени документи, както и пачки с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Българските граждани Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г., вече са се признали за виновни в престъпления, свързани с измама и пране на пари, пише skynews.

Прокурорът Бен Рийд определи случая като „сложен и предизвикателен“. Разследването е съвместно между властите на Великобритания, България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността – Евроюст.