Пореден успех на възпитаниците на ПГИ

Пореден успех на възпитаниците на ПГИ

За поредна година младите информатици от ПГ по икономика в Перник демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии, като седем от тях с четири проекта се класираха за националния кръг на олимпиадата по ИТ. Този успех вече се превърна в традиция за ПГИ – гр. Перник, защото през последните години десетки ученици заслужиха правото да се състезават на последния етап на олимпиадата и да се борят за лауреатските и призовите места на най-престижния ученически форум по информационни технологии в България.

В категория „Софтуерни приложения“ Ивайло Здравков и Калоян Костадинов (IX и Х клас, спец. Икономическа информатика) ще представят своето приложение NutriFit. Това е интерактивен проект, който използва мощта на изкуствения интелект за избиране на подходящ хранителен режим, с цел активно съдействие за поддържането на оптималното тегло и здравословно състояние. Ивайло е дебютант в отбора на ПГ по икономика, докато за Калоян това е второ поредно участие на финалния кръг на НОИТ. Миналата година той стана четвърти в главното индивидуално класиране и в своята категория на НОИТ 2023, а на Националния есенен турнир по ИТ „Джон Атанасов“ през декември завоюва второ място в категория „Софтуерни приложения“ с проекта TikFluence.

В категория „Съвременни системи за визуална информация“ ПГИ – Перник класира три проекта за участие в националния кръг – 3D игра на събитията на битката при Одрин с автор Веселин Григоров, проект за кукерските обичаи с 3D възстановка на площада в Перник, създаден от Мария Малчева и Александра Младенова и приложението на Драгомир Попов и Калин Симеонов – MasterMotion. В него, с помощта на засичаща скелета 3D камера, играчът играе безконтактно без мишка, клавиатура, джойстик или VR очила – само с жестове и движения на тялото. Учениците, които ще представят училището и гр. Перник, са единадесетокласници и дванадесетокласници в спец. Икономическа информатика.

Веселин Григоров ще участва за втори път на НОИТ, като миналата година на националния кръг той стана пети в главното индивидуално класиране и категория „Мултимедийни приложения“.

За Мария Малчева и Александра Младенова това е също второ поредно класиране за финалния етап на олимпиадата по ИТ, като на НОИТ2023 Мария показа най-добър резултат сред момичетата в България във възрастовата група 8-10 клас.

Драгомир Попов и Калин Симеонов са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Калин се класира за четвърта година на финалния кръг на НОИТ, като най-големият му успех е първото място в категория „Мултимедийни приложения“ през 2022 г. Драгомир Попов е всяка година неизменен участник в последния етап на НОИТ. През последните години той е два пъти сребърен медалист в главното индивидуално класиране (2020 и 2022 г.), два пъти печели първо място (2020 и 2022 г.) и един път трето (2021 г.) в своята категория.

Националният кръг ще се проведе от 26 до 28 април 2024 г. в град Бургас, където учениците не само ще защитават своите проекти, но ще държат и тест по информационни технологии.