Матева: ЦИК се готви за избори 2 в 1, но сроковете са притеснителни

Матева: ЦИК се готви за избори 2 в 1, но сроковете са притеснителни

В момента ЦИК се подготвя за избори 2 в 1. Отдавна сме готови с всички документи за изборите за европейски парламент. На 15 март обявихме обществена поръчка за дейности, свързани с машинното гласуване. Няколко дни по-късно обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за материали за разяснителна кампания. Сега преработваме всички книжа и документи, за да може когато президентът издаде указите, да вземем първите решения. Винаги когато има два избора на една и съща дата, има предизвикателства. В двата вида избори ще се гласува с преференции. Надяваме се на широка разяснителна кампания. Вече сме започнали такава за изборите за европейски парламент. Там избирателите трябва да отговарят на изискването за 3-месечна уседналост“, заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Машинният вот

„Сиела норма“ в момента не са обявени за изпълнител. Променя се драстично предметът на поръчката и не е възможно да направим само изменение. Сроковете са много притеснителни. Технологично ни е необходим около един месец  от обявяване на поръчката до сключване на договор. В началото на май най-рано ще може да имаме договор с изпълнител. Нямаме причина да говорим със „Сиела норма“. Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма“, заяви Матева.

Списъците за гласуване

Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни, посочи зам.-председателят на ЦИК.

„Броят на подписите дава отражение в попълването на протокола. Надяваме се да няма толкова големи затруднения. В държавите членки на ЕС ще могат да гласуват всички български граждани, които имат адресни регистрации. В другите държави ще може да се гласува и за членове на европейски парламент само в дипломатически и консулски представителства. В останалите секции ще се гласува само за Народно събрание“, каза Матева.

Бюлетините

Има изискване на закона, когато се провеждат избори 2 в 1, да има различен цвят на защитата на гърба на бюлетините.

„Ще вземем решение дали бюлетините да бъдат и с различен размер. Машините дават възможност да се гласува в повече от един вид избори. Предполагам, че около десет хиляди машини ще бъдат достатъчни. Ще имаме и такива, които ще бъдат изпратени за разяснителна кампания по места. Ще има достатъчно машини и не бива избирателите да се притесняват, посочи Матева.

Тя отправи апел и към всички анализатори, политолози и експерти, които се изказват във връзка с изборите, да боравят внимателно с изразните средства.