Конкурс за рисунка на тема: Ваксинирай се и стани супер герой, организира РЗИ

Конкурс за рисунка на тема: Ваксинирай се и стани супер герой, организира РЗИ

От 01.04.2024 г. Министерство на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартира информационна кампания за ползата от ваксините. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да се разкаже защо ваксините са важни. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

В рамките на кампанията е обявен конкурс за рисунка на тема: Ваксинирай се и стани супер герой!

Целта е да се покаже колко важно е да бъдем ваксинирани, за да защитим себе си и околните от редица заболявания, срещу които има налични ваксини.

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови категории от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Творбите могат да бъдат изпращани в срок до 15 май на имейл адрес: presscenter@mh.government.bg или чрез Български пощи на адрес пл. Света Неделя 5 до Пресцентър на Министерство на здравеопазването.

Най-интересните и красиви творби ще бъдат показани в социалните мрежи. Победителите в трите възрастови групи ще бъдат класирани на I-во, II-ро и III-то място. Те ще бъдат обявени в Деня на детето – 1 юни на Фейсбук страниците на Министерство на здравеопазването и Плюс мен. За победители са предвидени предметни награди.

Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година хиляди деца са с незавършена основна имунизация срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б, пневмококи, морбили, епидемичен паротит и рубеола. „Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е  посланието, отправено чрез анимирания герой – „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на Министерството – plusmen.bg.