За трети път горя Домът на металурга

За трети път горя Домът на металурга

Завчера отново е имало пожар в сградата или по-точно това, което е останало от нея, на бившия Дом на металурга в Перник, съобщиха очевидци.  Мястото отдава е призрачно и прилича на бунище. То се е превърнало и в място за сборище на наркомани.

Миналата година сградата горя на два пъти. Голяма част от нея беше унищожена.

Сградата на Дома на културата на металурзите е построена през 1961 г. През годините мястото е средище за изява на жителите на квартал „Изток“ и работещите в Металургичния завод „Ленин“. След обявяването на предприятието в ликвидация, Домът бе продаден, а сградата му – напълно занемарена.

Обезлюдяването и липсата на финанси са довели до затварянето на множество от културните центрове в България.

В т.н. години на прехода на произвола на съдбата се оказаха изоставени и постройки – същински произведения на изкуството. Сред тях е и Дома на металурга. Десетилетия наред сградата функционираше едновременно като читалище, кино и библиотека. В комплекса имаше репетиционни зали, студия за проявени на ленти, музикален салон. Домът на металурга бе един от културните центрове на Перник. Затова говори неговото оборудване, озвучаването в голямата зала, ползвана и за филмови прожекции с Dolbi Stereo, въртящата се сцена там и т.н. Последният голям ремонт е направен през 1981 година.

За съжаление краят на голяма част от металургията в Перник доведе и до края на културния дом в т.н. квартал на металурзите – „Изток“.