Свободните работни места на трудовия пазар в региона се увеличиха значително

Свободните работни места на трудовия пазар в региона се увеличиха значително

Предлаганите свободни работни места на трудовия пазар в пернишко през изминалата седмица се увеличиха значително- с 27, след като през предходната намаляха.  В момента те са 126. Добрата новина е, че се увеличиха и предлаганите свободни места за безработни с висше образование с 4 и станаха 8.

И през изминалата седмица остана актуално предложението за работа на 10 общи работници за Радомир, на които се предлага заплата от 1000 лева, но се появи оферта за работа на сортировачи за Перник.

Освен тях, на трудовата борса в Перник през седмицата се предлагаха свободни места за: чистач-хигиенисти, шофьори на товарен автомобил, психолози, помощник-готвачи, готвачи, опаковачи, водач на мотокар, куриер, склададжия, касиер, работници правене на колбаси, технически сътрудник, продавач-консултанти, механици на търговски машини, техник-механици ЖП транспорт, чистачи на производствени помещения, машинни оператори производство на захарни изделия, търговски представители, обслужващи работници промишлено производство, машинни оператори производство на фармацефтични продукти, консултанти по продажбите, косачи, лаборанти, салонни управители, автомеханици, грънчар, готвачи в заведение за бързо хранене, работник за поправка на гуми и джанти, работник спомагателни шивашки дейности, банков служител обслужване на клиенти, служител на гише в пощенска станция,  общи работници, електромонтьор, учител-ресурсен, обслужващи куринарен щанд, събирачи на отпадъци- разделно, учител по музика в обслужващи звена в системата на просветата, помощник-директор учебна част, диагностик на моторни превозни средства, шофьор на автобус, кантарджии, сладкар, кинезитерапевт, логопед, работник в кухня.

Анализирайки пазара на труда в региона имаме пълното основание да обобщим, че пролетта вече се усеща осезателно. Доказателство за това е фактът, че след като през предходната седмица предлаганите свободни места в региона намаляха, то през изминалата седмица те се увеличиха и то с 27. Нараснаха и свободните места за безработни висшисти.

През миналата седмица преобладаваше търсенето на кадри за производството, а след тях и за обслужващите дейности.

И през отминалата седмица се запазва тенденцията  хората със средно и по-ниско образование да имат по-големи шансове да си намерят работа. На тях Бюрото по труда в Перник предлага 114 свободни места и 12 за безработни висшисти.