БТА представи своята виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Перник

БТА представи своята виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Перник

БТА представи своята виртуална изложба под заглавие „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“. Излъчвана на живо чрез видео връзка от София, изложбата бе показана във всичките пресклубове на агенцията, сред които и този в Перник. Сред поканените да участват в представянето в миньорския град бе Юлиан Ситарски – историк и сътрудник на депутата в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (Християндемократи) д-р Александър Йорданов.

Ситарски отправи поздрав към генералния директор на БТА Кирил Вълчев и целия екип, осъществил инициатива. 

„Тази изложба, която успях да съпреживея и видя, навя в мен спомени за всички онези етапи в историята на България, които страната преживя във връзка с първите стъпки за членство ѝ в НАТО. Поздравления за активната работа на БТА по отразяване на всичко онова, което се случва по темата. Очарован съм от високо професионалната работа на целия екип“, заяви Ситарски.

Той направи коментар и за това какво е коствало членството на страна ни в НАТО:

„България сама по себе си не може да осигури своята отбрана дотолкова, доколкото да бъде важен фактор в европейските и световни отношения. Членството ни в НАТО беше единствената възможна алтернатива тогава за времето си.

Чест прави на д-р Соломон Паси, който в далечната 1990 година пръв лансира „еретичната“ за времето си идея България да стане член на НАТО. Все още юридически ние не бяхме приключили членството си във Варшавския договор. На 23 юни същата година той внесе в тогавашното Народно събрание проект за решение за започване на процедура за бъдещо членство. Месец по-късно беше прието решение, с което страната ни заяви своите намерения да установи дипломатически отношения с организацията. През август същата година тогавашният външен министър Любен Гоцев направи посещение в главната квартира на НАТО, а Леа Коен като посланик на България в Брюксел беше упълномощена да осъществи дипломатическите отношения. Така стартираха първите институционални и държавни контакти с НАТО“, каза Ситарски. 

Според него противниците, които и днес твърдят, че членството на България в организацията трябва да бъде преустановено, правят единствено и само опити за трупане на собствени политически дивиденти или услуга на друг сериозен геополитически фактор в света, но в никакъв случай не представят добра перспектива за страната ни.

На откриването на изложбата в националния пресклуб на БТА в София присъства проф. Огнян Герджиков – юрист, председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.), който на 18 март 2004 г. предава на президента на България Георги Първанов ратификацията на Северноатлантическия договор. В събитието участваха още адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната на България, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, Елена Шекерлетова – заместник-министър на външните работи, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА.