Каква е превантивната химиотерапия, на която се подлага Кейт Мидълтън?
Кейт със семейството на Великденска служба

Каква е превантивната химиотерапия, на която се подлага Кейт Мидълтън?

След множество спекулации в общественото пространство относно здравословното състояние на Кейт Мидълтън, която дълго време не се появяваше публично, единствената официална и известна информация беше, че симптомите не са свързани с рак. Но след последното изявление на принцесата на Уелс, никой не се съмнява.

Херцогинята се бори с рак и се лекува. Здравният редактор на BBC Фъргюс Уолш откри, че това е превантивна химиотерапия.

Какво представлява превантивната химиотерапия?

Превантивната химиотерапия е практиката на приемане на лекарства, витамини или добавки за предотвратяване на развитието на рак. Този метод е особено често срещан при хора с повишен риск от рак, които може да имат фамилна анамнеза за заболяването, специфични предразполагащи гени или други здравословни фактори, които повишават риска от развитие на заболяването.

Учените възлагат надежди на диетични вещества, които имат биологично активни съединения и могат да действат срещу рака. Проучване на Европейско проспективно изследване на рака и храненето (EPIC) от 2004 г. установи, че консумацията на много зеленчуци и плодове може да намали риска от много видове рак, като рак на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, стомаха и белите дробове. .

Има три начина да използвате превантивна химиотерапия в плана си за лечение на рак:

Първична профилактика – цели предпазване от рак при здрави хора

Вторична профилактика – включва предотвратяване на преракови области от развитие в пълен рак

Третична превенция – използва се при хора, които вече са имали рак, за да се предотврати повторното му развитие

Витамините и минералите играят основна роля в превантивната химиотерапия. Те включват, калций и витамин D. Резултатите от няколко епидемиологични проучвания показват, че консумацията на диета, богата на калций, може да бъде свързана с намален риск от рак на дебелото черво, а допълнителният прием на калций може да намали риска от повторна поява на колоректални аденоми.

Витамин D, установиха учени от Харвард и Brigham and Women’s Hospital, може да повлияе на скоростта на делене на клетките, което може да бъде важно за превенцията на рак, включително рак на дебелото черво. Дефицитът на витамин D може също да увеличи риска от рак на гърдата при жени под 50 години.

Иначе превантивната химиотерапия се използва най-често при пациенти, които са диагностицирани с рак на гърдата, дебелото черво или яйчниците./Zdrave.to