Приключи цялостната реконструкция на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата

Приключи цялостната реконструкция на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата

На заключителната пресконференция  бе финализиран проектът Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр. Перник“. На нея присъстваха кметът на община Перник Станислав Владимиров, зам.-кметът инж. Мирослав Стоицев, представители на Фонда за устойчиво градско развитие, ръководителите на проекта и представители на фирмата изпълнител.

Общата стойност на проекта е 4 076 169.91 лв. Европейското съфинансиране е в размер на  777 989.05 лева,  национално съфинансиране възлиза на 137 292.18 лв; собственият принос е 3 160 888.68 лева.

 „Това беше много сложен обект за изпълнение. Благодаря на екипа, който положи много усилия, за да бъде изпълнен проектът, благодаря за помощта от страна на Фонда за устойчиво градско развитие“, каза кметът Станислав Владимиров. Той благодари и на всички, които по някакъв начин са спомогнали да се обнови един от символите на Перник, да се подобрят условията за работа в сградата и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града. Владимиров добави, че остават малко довършителни работи, но сградата вече ще изпълнява предназначението си. Той припомни, че Дворецът на културата е открит през 1957 г. и е свързан с професионалното развитие на десетки дейци на културата и творци в различни области, но досега не е бил ремонтиран основно.

Целта на обновяването бе подобряване на условията на работа, каза координаторът на проекта Галина Тодорова. Тя добави, че е  ремонтиран основно покривът, който бе силно компрометиран, както и фасадата и архитектурните елементи, които също са били в изключително лошо състояние. Обновени са фоайетата, санитарните помещения, хранилищата в подземното ниво и площадката пред Двореца на културата. Осигурен е и достъп за хора с увреждания.

„Най-голямото предизвикателство за нас бе възстановяването на орнаментите по фасадата. Постарахме се по най-елегантния начин да запазим автентичността на сградата. Изключително компрометиран беше и покривът на сградата“, допълни Николай Илиев, представите на фирмата-изпълнител на проекта. На въпрос на Днес и Утре- какъв е гаранционният срок, който фирмата дава на ремонтираната сграда на Двореца на културата, Илиев отговори: “Убеден съм, че и нашите внуци ще му се радват“.

След заключителната пресконференция всички присъстващи имаха възможността да видят обновената сграда на Двореца на културата.

„Тази емблематична за нашия град сграда не беше обновявана от нейното построяване. Невероятно труден обект за изпълнение, поради изискването да се запази автентичният му вид. Благодаря на екипа, който положи огромни усилия и с справи много добре с възложената му задача“, заяви Станислав Владимиров.

Сред присъстващите беше и Надя Дайкинова, изпълнителен директор на Фонда за  устойчиво градско развитие. Тя подчерта, че е благодарила на ръководството на Община Перник за смелостта да се захване с такъм проект. Това е един от последните проекти, в които ние се включихме. Благодарение на огромната упоритост и енергия той беше изпълнен  за сравнително кратко време. Надя Дайкинова сподели, че фондът подкрепя проекти, които могат да генерират приходи.

„Всички  добре знаем, че няма нищо безплатно, и когато един проект е добре структуриран с ясен бизнес план, той има възможност да се издържа и да изплати средствата, които са инвестирани в него“, подчерта Дайкинова.

Тя допълни още, че проектът съвпада напълно със съвременните политики на Европейския съюз. Политиката, която насърчава възстановяването на стари, емблематични сгради. Които да стават притегателни културни центрове.

Ползите за реализацията на проекта са значими за гражданите и за гостите на Община Перник, свързани с удовлетворяване на техните културни потребности. Проектът ще повиши качеството на живот и ще подпомогне развитието на културата на територията на град Перник чрез обособяването на средище за провеждането на различни културни прояви.