Жертви на пернишкия бияч с „приятелски“ препоръки

Жертви на пернишкия бияч с „приятелски“ препоръки

Пострадали от серийните издевателства на бияча от Перник Васил Михайлов интензивно получават „приятелски” препоръки да сключат споразумение, а да не се стига до настояване за присъди. Иначе те може да са от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Това разкри пред Нова тв Зорница Костова – адвокат на Румен Андонов – уважаван в града бивш треньор на „Миньор“. След неговия побой – на обществено място посред бял ден! – всъщност тръгна разплитането на деянията на прокурорския син.

Оказа се, че срещу него е имало жалби, но в други случаи хората са си мълчали. Масова практика е било всички магистрати в Перник да си правят отвод, защото са работели с баща му.

Припомняме, че всъщност делата срещу него тръгнаха чак след като бяха изтеглени в Софийската районна прокуратура. Дела за подвизите на Михайлов-младши обаче се гледат и в Сливница, а има и една за побой край морето.

„Тази оферта – нека да я нарека – беше отправена в последното съдебно заседание във вторник. Предложението беше абсолютно абсурдно. При наказание, което законът предвижда – от 2 до 10 години – поне за моя клиент, с нанесените конкретни увреждания, не е уместно да се казва, че защитата и подсъдимото лице няма да се съгласят на наказание повече от 1 г. и 11 месеца.

Още в съдебната зала изразих становище, че това споразумение е неприемливо”, каза Костова пред медията.

Тя добавя, че веднага след съдебното заседание е получила две телефонни обаждания от нейни колеги, както и покана за среща на кафе със същото настояване. Тя дори се състояла – на 4 очи.

„Обажданията и срещата ги приемам като препоръка и молба споразумението да бъде сключено”, каза Костова.

Тя изрази опасения, че това може да е натиск за изтегляне на жалбите и показанията по случая.

Призна, че такива неща се случват „и в доста по-груб вариант“.

За конкретните оферти – били от трима независими един от друг адвокати, които не са страна по това дело, което е любопитно, тъй като в наказателните производства само прокуратурата има прерогатива да предлага споразумения, пише Клуб Z.

На въпрос дали допуска, че са пратеници на Бисер Михайлов, който допреди скандала беше зам.окръжен прокурор, бе разжалван, но си остава прокурор, тя каза: „Ами, имам основания!“

Адвокат Костова описа така случващото се:

 „Ако до момента се касае за препоръки, тези препоръки (занапред) биха могли да бъдат нещо различно от добронамерените препоръки.“

И на уточняващ въпрос – дали очаква да се радикализират препоръките в натиск, отговори: „Не е изключено, според мен.“

Костова не знае дали тече „подобна кореспонденция“ например със свидетели и жалбоподатели по отношение на вече дадени показания.

Но даде пример с бившата приятелка на прокурорския син – автор на най-новата жалба срещу него за закани за убийство. Момичето казва, че тя и още един свидетел са викани на конкретно място, в конкретна градинка! И им е обяснявано какво е добре да кажат. По нейни думи – викал ги е чичото на Васил, който въобще пък не се е притеснявал, че е имало още свидетели, съобщи адвокат Костова. Тя даде и друг пример – че свидетели срещу младия бияч в съда масово се отмятали: „Аз този човек… – забили поглед  в земята да не гледат Михайлов. – Ми, аз нищо не искам от него!“, пише clubz.bg.

Припомняме, че за да се сключи споразумение в наказателния процес, ще трябва да си каже думата прокуратурата. Практиката показва, че по-често обвинителите се съгласяват на споразумение, дори понякога те го предлагат, за да облекчат работата си по доказване на обвинението.