Времето се разваля, идва захлаждане и дъжд: Жълт код за силен вятър в понеделник

Времето се разваля, идва захлаждане и дъжд: Жълт код за силен вятър в понеделник

Жълт код за силен вятър е обявен за днес, 25 март, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът важи за областите – Враца, Видин, Монтана, Плевен, Габрово, Велико Търново, Ловеч, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич, Търговище, Пазарджик, Пловдив, Кърджали.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е близко до средното за месеца.

   Още преди обяд от северозапад валежите ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно слънчево, най-късно в Източна България. Югозападният вятър ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще е умерен до временно силен. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните – между 9° и 14°. В София минимална около 3°, максимална – около 10°.

   Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. По-късно след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

   Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, над 1700 m ще се образува нова снежна покривка. След обяд от запад валежите ще спират и облачността над масивите от Западна България ще се разкъса до предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 1°, на 2000 m – около минус 5°.