Перник домакин на конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“

Перник домакин на конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“

БТА организира местна конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Перник. Форумът ще се състои на 26 март, от 10:30 часа, в Пресклуба на Българската телеграфна агенция в миньорския град, който се намира в сградата на Минната дирекция на площад „Св. Иван Рилски“ № 1.

В конференцията ще участват областният управител на Перник Людмил Веселинов, заместник-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, кметът на Община Земен Михаил Златанов, управителят на Областния информационен център в Перник Ирена Георгиева. Във форума ще участват още директорът на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация – Перник Изабела Борисова и ръководителят на отдел „Международна дейност“ в Европейски политехнически университет (ЕПУ) в Перник Майкъл Коларов.

Проектът „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект „Европа в България: общо бъдеще“. Сред целите му са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията в Перник ще бъдат дискутирани новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 година.

Началото на поредицата от конференции по проекта бе дадено на 20 декември миналата година в София. В периода до август 2024 г. БТА организира дискусии в пресклубовете си в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

Началото на дискусията за развитието на Югозападния район за планиране беше поставено с регионална конференция в Благоевград на 12 март т.г. До края на този месец местна конференция ще има и в Самоков.