Почти двойно се увеличиха болните от грип и ОРЗ в региона, твърдят от РЗИ

Почти двойно се увеличиха болните от грип и ОРЗ в региона, твърдят от РЗИ

Почти двойно са се увеличили през изминалата седмица заболелите от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/. Регистрираните болни са 94, при 54 за предходната седмица. Заболеваемостта в региона през този период е била 134,40%оо, при средна за страната 82,51 %оо към 18.03.2024 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Незначително са се увеличили болните от варицела през седмицата. Констатираните болни са 24, при 23 за предходната седмица. Заболелите са деца основно деца. Най-много са заболелите на възраст 10-14 г.- 12. Следват възрастовите групи:  1-4 г. – 4; 5-9 г. – 4; 15-19 г.- 2 и 30- 34 г. – 2. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Болните са от общините Перник и Радомир. Засегнати са колективите на: СУ „Темелко Ненков“- Перник, ДГ „Радомирче“ -Радомир и ОУ „Христо Ботев“ – Батановци.

Добрата новина е, че няма увеличаване на болните от коронавирус в региона. През седмицата има установен само 1 заболял от COVID-19. Става въпрос за жена на 23 г. от  Перник, която е на домашно лечение.

Другата добра новина е, че е намалял чувствително броят на болните от скарлатина в региона. През седмицата е регистриран само 1болен, при -ма за предходната седмица. Заболяло е дете на 4 г. от Перник, което се лекува амбулаторно от личния си лекар. То е от ДГ №14 „Славейче“.

През седмицата е констатиран и 1 болен от туберкулоза, при 1 за предходната седмица. Става въпрос за мъж на 87 г. от Перник, хоспитализиран и лекуван в СБАЛББ – Перник.

За този период е установен и 1 болен от хепатит В, при 1 за предходната седмица. Касае се за мъж на 67 г. от Перник, който е хоспитализиран в МБАЛ „Р. Ангелова“.

От РЗИ уверяват, че е извършено епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица.

През изминалата седмица са регистрирани 2-ма заболели от ентероколит, при нито един за предходната седмица. Заболелите са мъже на 44 г. и 53 г. от Перник. Те са хоспитализирани в УМБАЛ „Софиямед“ и СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ гр. София.

От РЗИ поясниха, че са извършени епидемиологични проучвания на всички регистрирани случаи. Обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 115 проверки.  От тях 48 са относно спазване забраната за тютюнопушене.

И през изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 188 проби питейна вода от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.