Нова сграда ще се изгражда на мястото на бившата минна лаборатория в Перник

Нова сграда ще се изгражда на мястото на бившата минна лаборатория в Перник

Старата сграда на бившата лаборатория на Мини Перник ще бъде премахната или укрепена и на нейно място ще се изгради нова, като все още не е ясно каква точно бизнес дейност ще се извършва там и ще има ли жилищни помещения. Първата стъпка към реализиране на идеята беше направено по време на последната сесия на Общинския съвет в Перник. Какви ще бъдат следващите, остава да видим. Единствено сигурно е, че сградата, която от години се руши и е необитаема, в този си плачевен вид, няма да съществува. По неофициална информация част от новите помещения, които ще се изградят, ще се използват за административни услуги, които преди се извършваха в Минната дирекция, която днес вече не е частна собственост.

За да бъде осъществено инвестиционното намерение чрез учредяване на възмездно право на строеж беше необходимо да бъде променена собствеността от публична общинска собственост в частна общинска собственост, което съветниците гласуваха. Инвестиционното намерение е за обслужващи дейности и жилищно строителство и е от фирма Елит груп 2003 ЕООД.

Решението на общинския съвет предизвика доста коментари сред перничани. Голяма част от коментарите са за решението на съветниците, тъй като тази сграда е необитаема, грозна и рушаща се. Друга част от хората коментират, че има опасност и тук да изникне поредната жилищна кооперация, а да се разруши и част от зелените площи в идеалния център на областния град. Какво ще е по-нататъшното развитие на казуса, перничани ще следят внимателно.