Мальовица винаги ще пази автентичната визия и духа на легендите

Мальовица винаги ще пази автентичната визия и духа на легендите

Със своите 53 стаи комплекс „Мальовица“ е истинско бижу в подножието на национален парк Рила, а не заплаха за природата

Институциите не установиха незаконни действия, за това зелените ни обвиняват в липса на прозрачност.

Представители на община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната агенция по горите, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Министерство на туризма и други институции не установиха нарушения, свързани с инвестиционната програма за възраждане на комплекс „Мальовица. Въпреки това се правят опити публично да се прокарва внушението, че има нещо гнило в развитието на комплекс „Мальовица“, което е далеч от истината. Дори нашите зложелатели признаха, че въпреки че повече от 30 години комплексът е бил занемарен и забравен от туристите, в последно време курортът постепенно се възстановява и възражда. В медиите се появиха обвинения в „липса на прозрачност“ по повод бъдещото развитие на курорта, които държим да изясним.

Истината е, че Мальовица може би е най-публичния курорт.

Истината е, че никой от настоящите инвеститори не планира Мальовица да придобие мащабите на по- големите си събратя – Боровец, Пампорово или Банско.

В множество интервюта пред медиите ръководството на комплекса е заявявало, че там „няма и няма да има търговски улици, търговски центрове или увеселителни заведения и че комплексът винаги ще бъде място за ценители на тишината, уюта и природата“.

Второто внушение, че се вземат части от Национален Парк Рила също се оказа несъстоятелно, защото компанията Агросим е дала на държавата част от своите площи за постигане на коректно картографиране, а не е взимала такива.

Проверките на „Мальовица“ са постоянни и това не вреди на комплекса, а е част от работата на институциите. Съвсем естествено е институциите да контролират работата на всяко дружество. Дори и проверките от миналата седмица, извършени от РИОСВ София, РДНСК и други доказаха, че спекулациите за неправомерно поставени светлини на пистите с цел организиране на вечерни ски спускания, както и изградените инсталации за изкуствен сняг са неправомерни. Опровергани бяха и твърденията, че се изсичат дървета незаконно. Институциите постановиха, че всички дейности са напълно законни.

Призоваваме за повече уважение към усилията на всички, заети с развитието на този курорт!

Нищо не е даденост. 30 години безвремие в курорта „Мальовица“, а  в момента гостите могат да се насладят на видимо по- добри и по-безопасни условия, без това да е за сметка на природата. Нима това не е достатъчно да оценим и поздравим тези, които направиха толкова голяма стъпка за възстановяване на курорта? Курортът „ Мальовица“ е бижу в подножието на върха, което се намира точно преди входа на национален парк Рила, а не вътре в него. Така е било винаги и така ще остане. Потвърждаваме отново, че тук няма планове за хотели гиганти, МОЛ-ове, търговски улици и нощни клубове. Тук няма дори една сергия със сувенири. Възниква резонно въпросът- как точно се застрашава природата?

Плановете за развитие на комплекса са ясни и всичко, което се случва тук е публично. Мальовица пази автентичната визия и духа на легендите. Подобрените условия я възраждат като място за ценители.

Ще направим всичко възможно Мальовица да продължи да бъде визитната картичка на българския алпинизъм, но и държим да се погрижим и за модерния й облик!