Още един шанс за зрелостниците: Какво печелят от поправката на матурата?

Още един шанс за зрелостниците: Какво печелят от поправката на матурата?

Зрелостниците вече ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12 клас, ако не са доволни от оценките си. Това реши на свое заседание Народното събрание, а идеята дойде от омбудсмана Диана Ковачева.

В мотивите си депутатите посочват, че решението дава по-големи възможности на учениците в по-нататъшното им развитие

Министърът на образованието Галин Цоков разясни, че основното предназначение на промяната в закона е възможността учениците да покажат повторно по-добри знания и да кандидатстват с по-високата оценка във висшите училища.

„Това е изпит, който могат зрелостници и вече издържали матурите да положат, за да повишат своята оценка и с нея да кандидатстват във висше училище“, обясни Цоков.

С промените в закона учениците ще могат да се явят на поправка по желание само веднъж и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит.

„Това е доста добра мярка. Предполагам, че от нея ще се възползват сравнително малка група от завършили дванадесетокласници. Хубаво е, че се прави в рамките на една календарна година след завършване на средното им образование“, коментира директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

След повторното явяване на матурата, ще се взима по-високата оценка от положения изпит.