Направиха първа копка по проект за реконструкция на довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ до ниската зона на Радомир

Направиха първа копка по проект за реконструкция на довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ до ниската зона на Радомир

Официално бе направена първата копка по проекта за реконструкция на довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ , в село Друган, до ниската зона на Радомир.  На официалната  церемония присъстваха: управителят на „В и К“ ООД Перник инж. Борислав Иванов, кметът на Радомир Кирил Стоев, председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов и представителят на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Владимир Бибов.

„Този проект стартира в средата на 2020 г., когато Радомир остана без вода заради спирането на подаването от язовир „Студена“. Тогава Община Радомир търсеше алтернативни варианти и финансиране за допълнително водоснабдяване, но не беше намерен вариант за финансиране на проекта. Поради това в началото на 2021г., с решение на Общински съвет Радомир, проектът беше подарен на „В и К “ Перник с цел намиране на финансиране чрез „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Това се случи през миналата година и избрахме изпълнител, който сега стартира строителните дейности на този изключително важен проект за град Радомир“, заяви инж. Борислав Иванов. Той поясни, че водопроводът, който предстои да бъде реконструиран е с дължина 11  км. Стойността на проекта е 14 млн. лв. Тръбите, които ще бъдат положени по трасето са полиетилен, Ф 450.  Освен рехабилитация на довеждащ водопровод, в проекта е заложена и реконструкция на помпена станция „Опалово“. Според управителя на „В и К“- Перник, реализирането на този проект е от огромно значение за жителите на Радомир, които до миналата година са били на режимно водоподаване. Освен това загубите на вода по стария водопровод са надвишавали 60%. По този водопровод ще се подава вода и от язовир „Студена“ при необходимост и с решение на Общинския съвет в Радомир.

„Приветстваме началото на този смислен и важен инфраструктурен проект. С него ще се намалят значително не само загубите на вода и разходите за електричество, но и ще се намери решение на най-големия проблем за града – режимът на водата“, заяви Владимир Бибов – член на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. 

„Този проект е от изключителна важно значение за Радомир. Надяваме се след приключването му загубите да са сведени до нула. След като в началото на моя мандат получихме разрешение за ползване на вода от „Врелото“ и след като бъде ремонтиран довеждащият водопровод от помпена станция „Опалово“ до Радомир, се надявам вече да няма никакви проблеми за града с водоснабдяването“, заяви кметът на Радомир Кирил Стоев.

По традиция управителят на „В и К“ даде старт на проекта като разби бутилка шампанско в кофата на багера и плисна вода, за да върви работата по изпълнението на този мащабен проект по вода. След това багерът направи и първата копка на обекта.

Строителните дейности ще продължат осем месеца.