В събота ще бъде с много слънчеви часове и по-благоприятно за туризъм, коментира синоптикът

В събота ще бъде с много слънчеви часове и по-благоприятно за туризъм, коментира синоптикът

„В събота ще бъде с много слънчеви часове и по-благоприятно за туризъм. Температурите сутринта ще бъдат -1 и 2-3 градуса, има условия за слани в западните полета. През деня ще бъдат между 13 и 17 градуса“,  каза синоптикът Петър Янков по Bulgaria ON AIR..

Топло ще бъде и в неделя, стана ясно от думите му. От запад се задават плътни дъждовни облаци, които в неделя вечерта и в понеделник ще докоснат крайните югозападни части от страната.

„От понеделник започва продължителен валежен период. Дъждовете ще бъдат по-интензивни в западните и южните райони на страната. В сряда и четвъртък прогнозите сочат валежи от дъжд и сняг със захлаждане. Няма да се образува снежна покривка“, каза още Янков.

Янков посочи, че има условия за слани в края на следващата седмица. Преди да има слани, селските стопани да напръскат почвата и тя да се овлажни, което създава условия за по-слабо понижение на температурите в приземния слой, съветва синоптикът.

„Най-опасното явление този сезон са валежите от дъжд и сняг. При докосването на снежинка и стопяването ѝ цветчето се поврежда. Овощните дръвчета в северните райони ще бъдат подложени на това опасно явление“, поясни Янков.

„В последните дни в Софийското поле има условия за задържащи слоеве и чувствително замърсяване на приземния въздух – от транспорт, от гориво. София се намира на дъното на своеобразен котел, който създава такива условия. Не трябва да се спекулира с тези измервания, едва ли не, че София е най-мръсният град в Европа. София е единствената европейска столица, която е близо до такава висока планина като Витоша“, завърши синоптикът.