Утре е Месопустна Задушница

Утре е Месопустна Задушница

Голяма Задушница, наричана още Месопустна, е първата Задушница всяка година, в която почитаме душите на мъртвите. Известна е и като Вселенска Задушница, защото на нея се почитат и душите на внезапно починалите, на загиналите по време на далечен път, при пожар, бедствия и прочие, поради което близките им не са имали възможност да ги отредят както е редно. Това е и тяхната Задушница, с която да измолим милост за душите им и опрощаване на греховете им. Месопустна Задушница тази година се пада в събота, 9 март, в деня, който предхожда Местни Заговезни, като датата е различна всяка година, променя се и месецът – едни години Месопустна Задушница е в края на февруари, други години – в началото на месец март, тъй като се определя от това кога е Великден и кога са Великденските пости. Винаги обаче Задушница е в събота – денят, в който и Христос е бил покойник, преди да Възкръсне. Месопустна Задушницае голяма Задушница и вярващите се подготвят за нея дни и дори седмица по-рано.

Ето какво се прави преди Месопустна Задушница, както и на самия ден. На Задушница се молим за душите на почиталите, църквата извършва служби в тяхна памет, а загубилите свои близки ги „посещават“ на гробищата. В някои краища вярващите дни или седмица преди Задушница почистват гробното място на близките си, измитат, измиват паметните плочи, садят цветя. Денят преди Месопустна Задушница трябва да се приготвите за почитане на душите – да направите раздавките, които ще подадете за „Бог да прости“ на самата Месопустна Задушница.

Ето какво да приготвите. Вареното сладко жито е задължително. То е символ на Възкресението. Може да му добавите бисквити, орехи, стафиди, да го поръсите с пудра захар. Виното и хлябът – обикновено питка – са други задължителни подевки, които да приготвите за Задушница. Виното е кръвта на Христос, пролята на кръста за спасението ни. Днес хората подават и дребни сладки, консервирани храни, сандвичи и изобщо храна, която близките им са обичали приживе. На Месопустна Задушница се раздава и месо, което се заговява на следващия ден.

Какво се прави на самия ден Месопустна Задушница? Вярващите посещават гробовете на близките си, палят свещи – символ на безсмъртието на душата, прекадяват с тамян, който символизира молитвата, преливат с вино „на кръст“. Подготвените хляб, жито, ястия , дребни сладки и храна се подават на хората, които срещате на гробищата и по пътя си, на близки и на съседи „за Бог да прости“. Подаването е не само символ на почит към мъртвите, но и повод живите да си спомнят за тях и за делата им, да се почувстват близо до онези, които са загубили завинаги, да покажат, че още обичат мъртвите си роднини и не са ги забравили.

Народното поверие гласи, че на този ден душите на мъртвите се връщат и очакват милите си и обични близки там – край гроба си, за да се разтъжат и за да ги видят. Вярващите разказват странни и нереални истории, случили се именно на Задушница, а някои дори твърдят, че усещат починалите си близки или поне ги сънуват точно преди Задушница и се разтъжават. На Месопустна Задушница 2023 се отправя чиста молба за опрощаване на душите на мъртвите, живите се молят за тях. На този ден отделете време да си спомните за мъртвите си близки, да помълчите на гроба им, да им „разкажете“ макар без глас как върви животът ви, затворете очи и си представете най-хубавите си моменти и спомени приживе. Дори да не вярвате, че душите на хората, които толкова много сте обичали, са край вас, всичко това ще ви накара да се почувствате по-спокойни – сякаш наистина сте им били на гости и сте отделили време за тях. В някои краища оставят празни столове край сложената трапеза в дома си с вярата, че душите на роднините се връщат да ни видят, и те трябва да имат своя стол, на който да приседнат до нас.

Какво да НЕ правите на Месопустна Задушница? Не правете нищо, което не чувствате, че трябва да направите. Не раздавайте нещо, защото така трябва. Всичко трябва да е с молитва и от сърце. Не оставяйте храна до или върху гроба, след като си тръгнете. В някои краища съществува тази традиция, но църквата я отрича. Мъртвият няма да стане да яде, но животните ще осквернят гроба в стремежа да изядат храната, след като си тръгнете. Подевките не са за починалите, а за живите – да споминат, да се помолят за мъртвия, хапвайки от храната, приготвена за него. Не вършете къщна или домакинска работа, прекарайте деня в спомени за онези, които вече не са до вас физически, но живеят в сърцата ви и мислите ви.