Започна приемът на творби за националния литературен конкурс „Мария Смилова“ в Радомир

Започна приемът на творби за националния литературен конкурс „Мария Смилова“ в Радомир

Започна приемът на творби за участие в националния литературен конкурс за поезия и проза „Мария Смилова“ в Радомир, обявиха от местното Народно читалище „Напредък 1895 г.“. Конкурсът се организира от културната институция и Община Радомир. Крайният срок за приемане на творби изтича на 15 април.

Тазгодишното издание е 19-ото по ред. В надпреварата имат право да участват ученици от първи до дванадесети клас, а темата за творчество е „Обичам“. Ще бъдат връчени награди за поезия и проза в три възрастови групи, две поощрения в отделните категории и три специални награди. Председател на журито на конкурса ще е поетът и издател Максим Максимов.

Мария Смилова (1915 – 1993 г.) е работила като учителка, писателка и журналистка. Последните години от живота си прекарва в Радомир. Още приживе тя дарява личната си библиотека на читалището, а след смъртта ѝ ръкописът на книгата „Приказки от стария калпак“ е издаден със спомоществователството на читалището, приятели и ученици на авторката.

Официалната церемония по награждаването на отличните творби и техните автори ще се състои на 15 май в салона на читалището в Радомир.

В миналогодишното издание на литературния конкурс авторите на дванадесет поетични и прозаични творби получиха награди.