1 година и 8 месеца затвор за собственика на  македонския автобус, в който изгоряха 45 души

1 година и 8 месеца затвор за собственика на  македонския автобус, в който изгоряха 45 души

Съдът в Скопие наложи наказание от 1 година и 8 месеца затвор на Беким Хаджиу, притежател на фирмата собственик на македонския автобус, който катастрофира и се запали на магистрала „Струма“ през 2021 г., при което загинаха 45 души, предаде bTV.

Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала „Струма“ малко след 2 ч. на 23 ноември 2021 година, близо до разклона за село Боснек на магистрала „Струма“. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 бяха загиналите, сред тях 12 деца. Седем пострадаха и бяха транспортирани в „Пирогов“.

Хаджиу ще трябва да също да плати глоба от 13 хиляди евро. Освен това фирмата няма право да превозва пътници през следващите четири години.

Беким Хаджиу е осъден по обвинение, че той и фирмата му няколко пъти са фалшифицирали документи, за да може автобусът да премине границата на Република Северна Македония с България. От властите в Скопие изобщо не било издавано разрешение за международен пътнически превоз. Автобусът дори преминал държавната граница 113 пъти без валидно разрешително за превоз на пътници.

„Това престъпление не е свързано с катастрофата, която се случи в България. Това е криминално престъпление в дейността на юридическо лице „Беса Транс“. Ако се направи съпоставка с други подобни дела, смятам, че в тази ситуация присъдата е твърде висока“, коментира в съдебната зала защитникът Асмир Алиспахич.

В Република Северна Македония делото се води само за дейността на фирмата, а за причините за инцидента българските власти установяват, че става дума за грешка на шофьора.