Опозицията в Общинския съвет в Трън поиска Общината да експроприира частни имоти!

Опозицията в Общинския съвет в Трън поиска Общината да експроприира частни имоти!

Невероятно, но факт- опозицията в Общинския съвет на община Трън предлага Общината да изземе частни имоти. Общински съветник от политическа партия „Има такъв народ“ отиде и по-далеч. На провелата се  миналата седмица сесия на Общинския съвет, общинският съветник от ПП ИТН  Симеон Иванов предложи да доведе адвокат, който знаел как точно Общината ще може да изземе частни имоти. Като основание за това, според него, можело да бъде, че въпросните имоти не се стопанисват както трябва и са изоставени.

Това изказване, естествено, предизвика в залата бурни емоции. Всъщност, подобно предложение идва за втори път от страна на опозицията в местния минипарламент на пограничната община, в лицето на ПП ИТН.

Поводът за него на последната сесия бе направено предложение от гражданка от общината, да се сложи ред при паркирането в района на Ждрелото. Искането бе в района, където се намира паркът и са изградени съоръжения, да се постави забранителен знак за влизането на автомобили. Аргументът затова беше, че става въпрос за защитена местност и освен това в района нямало път.

Кметът на Община Трън- Цветислава Цветкова поясни, че това, което може да се направи от страна на Община Трън, е да бъдат наслагани колчета, но от стената натам. „Това са частни имоти и ние нямаме право да заграждаме частни имоти. Преди стената нямаме право да се разпореждаме. Можем да сложим забранителен знак за влизане, но там, където започва имотът на Общината“, поясни Цветкова. Опозицията първо предложи Общината да изкупи от собствениците имотите в този район. Кметът обаче поясни, че наследниците не били съгласни. Тогава опозицията настоя общинската управа да упражни контрол върху извършваните търговски дейности върху частните имоти в този район, за да се разбере дали те са законни или не. Наложи се отново кметът на Общината да поясни, че контролните функции са делегирани на определени контролни органи- РЗИ, БАБХ и други.

На въпрос на Днес и Утре- ще предприеме ли Община Трън стъпки да изземе частни имоти, кметът на Трън Цветислава Цветкова заяви категорично: “Докато аз съм кмет на тази община, подобни стъпки няма да бъдат предприети, против волята на собствениците. Ние сме длъжни да уважаваме правото на частна собственост, независимо дали става въпрос за движима или недвижима собственост“.