Поздравлениео от кмета на община Перник по повод Националния празник- Трети март

Поздравлениео от кмета на община Перник по повод Националния празник- Трети март

Скъпи перничани,

Трети март, националният празник на България, е дата, символ на свободата ни. Свободата на Трети март е извоювана с героизма на априлци, с несломимия дух на опълченците, със смъртта на хилядите освободители. Свободата, постигната на Трети март, е универсална човешка ценност, но и наше лично задължение. Тя изисква от всички нас да я ценим и пазим постоянно.

На Трети март 1878 година започна завръщането на българите към модерния европейски свят и живота на една нова държава, която бързо се вписва в ценностите на цивилизацията. Днес честваме 146 години свобода. Сега повече от всякога времето ни налага да сме в него, както то е в нас. Времето не просто изисква от нас, а ни задължава да сме свободни, да умеем да правим своите съдбовни избори като всички демократични народи. Трети март винаги ще ни пита достойни ли сме за свободата. Имаме ли я в душите си, знаем ли какво да правим с нея и как да живеем свободно? Ако сме завоювали свободата си – печели цял народ. Но ако сме я загубили – губим не само себе си.

Да посрещнем Трети март като горди българи, с всяка дума и действие да заслужим свободата си, да я отстояваме и опазваме по най-смисления начин –  този, който ни завещаха героите на Шипка!

Да живее България!

Станислав Владимиров

Кмет на Община Перник