Подкрепата за ДПС в Пернишко расте

Подкрепата за ДПС в Пернишко расте

В последните 10 години се забелязва по-сериозна подкрепа за ДПС на избори в Югозападна България, Софийска област, Перник, Кюстендилско. Това съобщи пред БНР Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

Малко са като брой гласове все още, но става въпрос за засилване на подкрепата на движението, уточни Ефтимова. Като пример тя даде Перник, където ДПС тръгва от ниска база – 400 гласа през 2014 г., а през 2023 г. вече са над 1000.

От Института са изследвали 8 изборни кампании – парламентарни.

„Най-голямата мобилизация, над 500 000, е през 2014 г., след година протестите срещу избора на Пеевски да председател на ДАНС, правителството „Орешарски“ на ДПС и БСП, което подаде оставка. Тогава видяхме как ДПС мобилизира електората“, коментира Ефтимова.

Тя припомни и изборната 2021 г.: През юли избирателната активност в страната беше ниска и необичайна да се провеждат избори и в последния период на годината. Тогава голяма част са в чужбина, частично електоратът на ДПС работят в чужбина и може би това беше основно напрежение. През ноември 2021 г. резултатите на ДПС се стабилизираха – около 340 000 на изборите 2 в 1, защото тогава за ДПС имаше президентска двойка“.

Според Ефтимова динамиката се променя и по райони – райони, в които движението губи в абсолютна стойност – брой гласове, а други се променят от 2014 г. – повишават резултата си.

„В Шуменско, Търговищко, Разградско има намаление на гласовете, но като дял ДПС съвпада с намаляващата избирателната активност в страната. Това е процес от 2014 г. и ДПС не може да събере повече гласове – избирателите не са мотивирани. А това е тенденция в страната“, коментира Диана Ефтимова.