Проект за храм-кладенеца “Пусто Гърло” има, Община Брезник ще търси възможности за реализирането му

Проект за храм-кладенеца “Пусто Гърло” има, Община Брезник ще търси възможности за реализирането му

За консервацията на храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло има проект и Община Брезник ще търси възможности за реализирането му. Това е потвърдил специално за Zapadno.com кметът на община Брезник Васил Узунов.

Проектът е готов, но пречката за реализацията му е била пътят до храм-кладенеца. Достъпът до археологическия обект вече е улеснен с изграждането на път от шосето между селата Гърло и Муртинци, преминаващ през земеделски земи и горски територии, и достигащ до храм-кладенеца.

Проектът за обекта трябва да се актуализира, тъй като посочените цени за дейностите в него са отпреди около 7 – 8 години. “Проблемът е, че нямаше път. Миналата година Горското довърши пътя. Нашата част беше готова отдавна, просто Държавното горско стопанство не си беше изградило тяхната част. Проектът, който са ни дали от Министерство на културата, ще го върна да го актуализират, ако искат. В смисъл да актуализират цената”, каза Васил Узунов.

Проектът е както за консервация, така и за експониране на храм-кладенеца, така че да се популяризира сред туристите. Община Брезник ще търси варианти за финансиране на проекта, като една от възможностите е да се кандидатства съвместно с Община Сардара на остров Сардиния в Италия, където има повече, но по-малки като големина храмове-кладенци. Затова миналата година Общински съвет-Брезник одобри да бъде подписано споразумение за побратимяване между двете общини.

Припомняме, преди 6 години въпросът за състоянието и опазването на храм-кладенеца беше повдигнат от тогавашния народен представител инженер Любомир Бонев. В отговор тогавашният министър на културата Боил Банов каза, че са осигурени средства за изграждане на път до обекта. Бившият културен министър призова Община Брезник да подаде проект за възстановяване на защитните съоръжения и експонирането на обекта като добави, че министерството ще реагира, за да бъдат отпуснати средства.

6 години след разменените въпроси и отговори път за автомобили до мегалитния храм-кладенец е изграден и завършен.

Към днешна дата все още се очаква подписване на споразумението от двете страни, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Припомняме, че гърленският храм-кладенец е археологически обект, датиран към късната Бронзова епоха. Той представлява подземна сводеста зала, изградена над кладенец, към който води стълбище. Откривателката му проф. Митова-Джонова го свързва с ранна фаза на културата, която по-късно изгражда постройките „нураги“, запазени на остров Сардиния. Забележителното сходство с покрития кладенец в Балао дава основание за датирането към ХІІ-Х в.пр.н.е. Културно-историческите интерпретации на градежа остават в голяма степен хипотетични поради несистематичните научни изследвания.

.


 [S31]Ди