Пернишки осмокласници проучват ролята на регионалните медии

Пернишки осмокласници проучват ролята на регионалните медии

Ученици от 8″б“ клас при VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Перник с класен ръководител Елица Иванова участват в XIV национален исторически конкурс на тема „Медиите в българската история – изследване на тяхната роля, влияние и история“, организиран от фондация „Ценности“ със съдействието на Министерство на образованието и науката. Младежите участват в групова форма, с екипна работа и визуална разработка по темата за регионални медии. Канал Струма на Телевизия „Кракра“ АД са избрани като средство за масова информация и чрез подкрепата на техния екип получават предложението да се запознаят с работата на държавните и общински институции, чиято дейност отразяват. Техни водачи в срещите им са журналистите Марияна Маринова и Славка Милева, а лентата със събитията се запечатва от опитните оператори на медията.

В Държавен архив – Перник осмокласниците се запознаха с дейността на институцията и подготвените специално за тяхното посещение документи, свързани със съхраняваните вестникарски издания, фонда на закритото Общинско радио – Перник, както и с обработени архивни единици от от фонда на телевизията. Научиха за най-ранните съхранявани броеве на трънските, радомирските и пернишки вестници, за фонда на редакцията на в. „Димитровско знаме“ (1959-1996), сценариите за предавания на Общинско радио – Перник (1944-2017) и на Канал „Струма“.

Докоснаха се и до аудиовизуалните носители, съпътствали труда на журналиста – негатив, магнетофонна ролка и видеокасета. Разгледаха броеве на ученическия вестник „Междучасие“, издание на клуб „Млад журналист“ от техни предшественици в училището им.